Provolone Del Monaco DOP

Provolone is een van koemelk gemaakte "gebroeide kneedkaas" uit Italië die half hard tot hard kan zijn. Door het kneden en bewerken van de wrongel zijn soms de laagjes in de structuur van de kaas te zien. Met broeien bedoelt men het toevoegen van heet water in het begin van het kneedproces. Oorspronkelijk is de provolone een variant op de provola, maar in de 19e eeuw ontwikkelde hij zich in Campania tot een aparte kaas. De jongere kazen (2 à 3 maanden) woden vaak als dessert kaas geserveerd. Vooral bij koffie of epresso combineert zij goed. De oudere (6 à 24 maanden) is goed te raspen. Provolone wordt traditioneel geserveerd met knapperig brood en mostarda di frutta, een soort Italiaanse chutney. De provolone picante smaakt goed bij rode wijn. Smaakt heerlijk met de verschillende soorten honing (zie webshop).

Caciocavallo

Caciocavallo is een Italiaanse kaas die wrodt geproduceerd in diverse regio's, waaronder Campania. De kaas is herkenbaar aan zijn typische kegel- of peervormige uiterlijk. Caciocavallo kazan worden vaak pe rtwee aan elkaar gebonden om ze hangend te laten rijpen. De naam Caciocavallo komt van cacio (een oud Italiaans en dialectwoord voor kaas) en cavallo (Italiaans voor paard). De rijping van de kaas per twee zou lijken op het zadel van een paard. Angioletto is een caciocavallo gevuld met ham en een Diavoletto is gevuld met olijf en gemalen spaanse peper.